Od 22. 4. 2024 bude na pobočce LIBEREC pouze výdejní místo pro objednávky z e-shopu.

Brusné kameny MATTÉ

Zamilujte si své rituály

Ať už jste profesionální šéfkuchař nebo zapálená hospodyňka, jednou z nejdůležitějších věcí ve vaši kuchyni je určitě dobře naostřený, kvalitní nůž. Aby zůstal opravdu ostrý, je třeba mu věnovat dostatečnou péči, pak se totiž stane parťákem na celý život. Břitvy, nůžky, klasické nože nebo i ty japonské kvality, každý nástroj časem otupí. A právě proto potřebují péči, takovou, jakou nejlépe poskytnou brusné kameny. Ty dokážou veškerá ohnutí a deformace okamžitě napravit a dostat nůž opět do formy.

Kde není práce, ani brusný kámen nebere

Každá záliba má svá pravidla. Stejně jako střelci milují čištění svých zbraní, měla by být pravidelná péče poskytnuta i nástrojům mistrů kuchyní. Asi znáte ten pocit, když nevíte, jaký nůž z šuplíku vybrat, protože to už dávno nejsou ty nejostřejší pastelky v penále. Přitom jediná vlastnost, kterou by měl opravdu dobrý nůž mít, je ostrost. Díky tomu je totiž vaše pozornost mnohem větší, práce s ním je mnohem bezpečnější a snazší. Krájení čehokoli je s tupými noži opravdu velmi náročné. Neustále se vám suroviny žmoulají pod rukama a musíte vytvářet sílu, která stejně není k ničemu. Výsledný produkt vypadá, jako by ho už někdo před vámi povečeřel a vynaložená práce rozhodně nestojí za to. Radost, kterou jste měli ve chvíli, když jste si koupili domů pěkně naostřený nůž, je rázem pryč. Pravdou ale je, že pokud zainvestujete do opravdu kvalitního nože, je snadné jeho ostrost neustále korigovat. Za pomocí brusných kamenů, můžete velmi snadno obnovovat ostrost a ulehčovat si svou práci.

Udělejte si z toho váš rituál

Možná jste si všimli, že většina známých šéfkuchařů předtím, než se pustí do vaření, naostří svůj nůž. Je to takový jejich pravidelný rituál, kterým zajistí, že jejích práce bude odsýpat. Nože díky tomu zlehka tančí po prkénku v symfonii barev a chutí. Od této chvíle tak budou vaše kulinářské umění ovlivňovat pouze vaše dovednosti, nikoliv nástroje.

Není důležitý cíl, ale cesta k němu

Asi znáte různé způsoby, jak nabrousit nože. Nakonec není nejdůležitější zvolený nástroj, ale to, že o ně pravidelně pečujete a kontrolujete je. Někteří upřednostňují ruční či elektrické brusky, broušení pomocí ocílky, my nabízíme tu nejvyšší třídu pro kuchařské umělce, brusné kameny české značky MATTÉ.

Poslouchejte zvuk kamene

Brusné kameny MATTÉ představují velmi známou a kvalitní značku symbolizující dokonalou práci v kuchyni. Ty představují jemný, přesto velmi efektivní způsob ostření nožů. Zvolenou zrnitostí můžete brousit nebo ostřit nože, aby klouzaly surovinami jako po másle. Před jeho použitím se brusný kámen ponoří na 10minut do vlažné vody, následně jej vynoříte a položíte požadovanou stranou na protiskluzovou podložku. Kameny mají hrubší a jemnější část, nejdříve proto zvolte hrubší část, a jemnější jen doostříte. Následně budete čepelí nože plynule přejíždět po kameni v 14stupňovém úhlu, to že ho držíte stále stejně poznáte podle neměnícího zvuku, který bude kámen vydávat. Nožem přejíždějte od paty ke špičce.

Není kámen, jako kámen, důležité je číslo

Při výběru brusného kamene vás bude asi zajímat jedno jediné číslo. Kromě částky, kterou vás bude stát, to bude zrnitost. Čím je brusný kámen jemnější, tím budete mít ostřejší nůž. Není tak důležité, zda brousíte břitvu nebo nůž, ale brusný kámen by měl odpovídat stavu broušeného nástroje. U nás najdete tři produkty. Přičemž zrnitost 3000/8000 je samozřejmě nejjemnější a používá se proto převážně na obtahování a leštění, pomocí něho dosáhnete nejlepšího výsledku. Proti tomu 400/1000 je nejhrubší a je tak ideální na broušení jako takové, nebo prvotní broušení mírně ztupených nožů. Prostřední variantou je tedy zrnitost 1000/4000 vhodný pro jemné přebroušení a finální vyleštění. Pravidelným klouzáním po brusném kameni znovu naleznete ztracenou dynamiku vaší kuchyně.