Od 22. 4. 2024 bude na pobočce LIBEREC pouze výdejní místo pro objednávky z e-shopu.

Masopust je společenská událost

Masopust v minulosti představoval čas hodování a veselí mezi dvěma různými postními dobami, kdy se lidé měli do sytosti najíst i napít, a byl proto spojený s různými tanečními zábavami, zabijačkami, oslavami, ale i svatbami. Pak totiž následoval čtyřicetidenní půst před Velikonocemi, kdy se lidé zříkali jídla, ale i dalších věcí, které pro ně byly v životě zbytečné či postradatelné.

Konkrétně doba od prosince do března byla v minulosti obdobím masopustu, během kterého se v každém druhém stavení konala domácí zabíjačka. V zimních měsících totiž bylo snadnější maso konzervovat na pozdější dobu, a jelikož jsme se u málokterého hospodářského zvířete naučili využít doslova každý jeho kousek pro svou spotřebu, jako právě u čuníka, bylo pochoutek opravdu spoustu.

Hojnost

Vůně čerstvé prdelačky, masa na ovar, jitrnic, tlačenky, guláše nebo třeba bůčku se linuly vesnicí. To byly ty pravé nefalšované vepřové hody, díky kterým měli naši předci vystaráno s jídlem na měsíce dopředu. Tato vždy dlouho očekávaná společenská událost je však dávno pryč, přesto i dnes lze najít domácnosti, ve kterých tuhle tradici drží. Pojďte se přesvědčit, že to může být příjemná společenská událost, na jejímž konci budete mít plný pupík i mrazák.

Přípravy

Samotný masopust je tradice, která zaměstnávala naše pradědy, a kterou mnozí z nás ještě pamatují. A s touto tradicí ruku v ruce souvisí i pravá zabíjačka, které vždy předcházely velké přípravy. Pokud se rozhodnete tuhle cestu zpátky do minulosti podniknout, první, nad čím budete uvažovat, je zda koupit vykrmeného čuníka, nebo si jej vykrmit sami. Pokud si dobře propočítáte náklady, zjistíte, že z mnoha ohledů je koupě vykrmeného čuníka praktičtější a levnější.

Jak postupovat dál, aby čuník našel klidné místo v mrazáku?

Po zajištění veškeré administrativy u Českomoravské společnosti chovatelů, můžete začít se samotnou porážkou. Pokud nevíte, kde má pašík vypínač, můžete přizvat řezníka v jeho typické červenobílé pruhované zástěře, aby vám tuhle část ulehčil. Důležité je mít potřebnou výbavu, bez které nelze operaci provést. Základem je mít něco, na čem bude prase viset, dále dřevěný vál, na němž se bude maso bourat, kbelíky, lavory, naběračku a mlýnek na maso. Naprostou nezbytností je dopředu si pořádně naostřit nože a sekáčky, protože bez toho čuníka opravdu nenaporcujete. Brusné kameny české značky Matté dokáží nože a sekáčky snadno a rychle ostřit i opakovaně a za pochodu. Základ je také otevřít slivovici a sezvat celou rodinu, jelikož za prvé je potřeba větší množství lidí na práci, a navíc je tahle tradice spjatá právě se širokou rodinou.

       

Den D

V den D je třeba připravit vše na porážku, mimo obytnou část a časně si přivstat, jelikož se správnou zabijačkou se začíná brzy ráno. Upéct byste měli neslazenou buchtu do jaternic a žemlových jelítek. Necky, trojnožka, stoly, vál a lavory. Když je vše na svém místě, ženy mohou připravit cibuli a česnek. A jelikož bude potřeba opravdu velké množství těchto surovin, doporučujeme využít vychytávku v podobě nejrůznějších kráječů značky Alligator, který dokáže jedním tahem rozkrájet kromě brambor a další zeleniny, i celou cibuli a česnek, což vám ulehčí a urychlí práci tak, že vaše oči nestihnou ani mrknout, natož zvlhnout. Dále je potřeba namočit střívka a připravit veškeré koření.

Uskladnění

Asi nejdůležitější je vymyslet, jak jednotlivé pochoutky uskladnit, aby si udržely svou čerstvost. Z jednotlivých vepřových specialit se tak rázem stane hošu a došu (horní a dolní šuplík mrazáku, podle toho, kam je umístíte), musíte je však v každém případě vakuově zabalit. Práci si můžete ulehčit pomocí FoodSaver vakuové svářečky V2860, která je jak dělaná pro domácí vesnické zabíjačky. Jednoduše jednotlivé pochoutky rozdělíte do FoodSaver folií, díky jejich velikosti se vejdou i větší kusy naporcovaného masa a zatavíte. Využít můžete i Fresh dózy v různém objemu (až pro 2,3l) na výbornou polévku, pravý gulášek, milované škvarky či čerstvé kroupy.

Poctivá domácí kuchyně

Zabijačka je úžasný rituál pro všechny milovníky poctivé domácí kuchyně a zároveň pomyslným návratem k našim kořenům. Pokud chcete zavzpomínat na své mládí a připomenout si tradici našich předků se vším všudy, vytvořte si doma příjemnou masopustní degustaci.