I v malé kuchyni můžete uvařit velké dobroty
Říká se, že na velikosti nezáleží. Avšak jakmile jde o kuchyň, platí, že čím větší, tím lepší. Co když ale nezbývá na kuchyň dost místa? Přinášíme vám pár tipů, jak i z malé kuchyně udělat útulný koutek vašeho domova. Ať už v bytě, nebo na chalupě.
Vychytané vychytávky
V malé kuchyni je nutné promyslet a využít každý centimetr. Důležité je zachovat posloupnost přípravy a vaření – vyndat z lednice, umýt, nakrájet, uvařit, servírovat. Mezi dřezem a varnou plochou by měla být pokud možno co největší pracovní plocha. Pokud není dost úložného místa dole, vyžeňte horní skříňky až ke stropu. Existuje také množství vychytávek jako je další pracovní plocha skrytá v šuplíku, pracovní plocha položená na dřezu, odkapávač sloužící zároveň jako odkládací podložka na hrnce apod.
Malý, ale šikovný
V současnosti myslí výrobci spotřebičů i na majitele menších kuchyní. Na trhu je možné vybírat i z tzv. mini spotřebičů. Malé indukční i sklokeramické varné desky, nízká multifunkční trouba spojená s varnou deskou nebo mikrovlnkou, drobná myčka, která za vás umyje až 6 sad nádobí… Zkrátka vše, co ocení každá správná hospodyňka (nebo šikovný kuchař ☺). Výborným pomocníkem je také malý pomalý hrnec Crockpot. Nenechte se zmást jeho drobným objemem (2,4 l), ve skutečnosti vydá za deset a má teda pěknou páru. Dodáte mu pouze suroviny a on z nich udělá výtečný oběd. Keramickou nádobu navíc můžete použít i v troubě nebo mikrovlnce, takže není potřeba skladovat další nádoby. Dobrým pomocníkem je i multifunkční robot.
Kdo šetří má za tři
Znáte ten pocit, když otevřete obrovský obal od brambůrků a pak jen smutně koukáte na poloprázdný obsah? Co má pak říkat vaše přeplněná skříňka? Skončete to a začněte věci vakuovat. Kompaktní vakuovací svářečka, případně miniaturní aku ruční vakuová balička, si ve vaší malé kuchyni určitě nějaké to místečko najde. Za odměnu vám umožní skladovat potraviny bez přístupu vzduchu a ušetří vám nejen spoustu místa ve skříni či lednici, ale potěší i vaši peněženku. Díky vakuování totiž potraviny vydrží déle čerstvé, chutné a voňavé.