Od 22. 4. 2024 bude na pobočce LIBEREC pouze výdejní místo pro objednávky z e-shopu.

Pochutnejte si na lahodných houbových pokrmech, kdykoliv dostanete chuť

V poslední době po dlouhém období sucha i sem tam zapršelo a lesy se pomalu ale jistě plní voňavými houbami. Kdo jednou okusil houbaření, ten už se nikdy nedokáže vrátit z lesa s prázdným košíkem. Ale co s nimi, když už jste všechna oblíbená jídla okusili? Máme pro vás rady, jak si tyhle lahodné houbové dobroty vychutnat i v zimě.

Před jakoukoliv úpravou houby řádně očistěte pomocí nožíku, hadříku nebo štětce. Před sušením nemyjte vodou! Plesnivé, červivé či mokré houby vyhoďte.

Jak na sušení hub

Houby nakrájejte na tenké plátky. Čím tenčí plátky, tím kratší doba sušení. Nesušte hřiby žlutomasé (babky), během sušení se v nich totiž rozmnožují paraziti. Méně vhodné jsou také pýchavky a ryzce. Vhodné jsou žampiony, klouzci, křemenáče, bedly a ostatní druhy hřibů kromě babek.

Houby sušte zhruba čtyři dny na vzduchu ve stínu na rámu s pletivem nebo v otevřené troubě o teplotě cca 50 °C po dobu 5 hodin. Nejjednodušší je sušení v sušičce. Správně usušené houby jsou křehké a šustivé. Skladujte v suchu a temnu v uzavíratelné sklenici. Pozor dávejte také na moly a jiné škůdce. Sušené houby jsou výborné do kulajdy nebo bramboračky.

Sušička šetří váš čas

Sušením hub v sušičce Ezidri si ušetříte spoustu práce s obracením a kontrolou. V sušičce se houby jen tak nepřipálí ani nezapaří. Při správném nastavení nezůstává v houbách téměř žádná vlhkost. Sušit doporučujeme při teplotě 40–50 ° C zhruba 5 až 8 hodin dle tloušťky plátků. Řiďte se návodem u jednotlivých sušiček.

Houby v lese

Z mrazáku jako čerstvé díky vakuování

Malé houby lze mrazit vcelku, větší nakrájejte dle potřeby. Před zmrazením je dobré houby zhruba 5 minut povařit v hrnci s menším množstvím osolené vroucí vody. Poté houby propláchneme, okapeme a necháme zchladit. Houby mrazíme v pytlíčcích, ideálně po menších porcích. Houby můžete před mrazením zavakuovat pomocí vakuovací svářečky. Vakuování pomáhá uchovat lahodnou chuť a aroma hub a výrazně prodlužuje dobu trvanlivosti.

Rozmrazené houby zpracujte co nejdříve, neboť velmi rychle ztrácí chuť a pevnost. K mrazení se nehodí bedly, růžovky a podobné houby, které by se mohly rozpadnout.

Zavařte je do octa

K zavařování se hodí mladé, pevné houby. Ideální jsou žampiony, hřiby, václavky, lišky a ryzce. Před zavařováním je dobré houby osolit, opepřit a krátce povařit, aby se zmenšil jejich objem. Vychladlé suché houby naskládáme do sklenic spolu s kořením, případně i kořenovou zeleninou, a zalijeme vychladlým lákem. Zavařujeme při teplotě cca 90 ° C po dobu zhruba 20–30 minut.

Vakuové svářečky FoodSaver

Vakuové svářečky FoodSaver

FoodSaver nabízí nejširší nabídku vakuových svářeček na trhu, z níž si vybere opravdu každý.
Nabídka svářeček
Sušené houby
Sušičky Ezidri

Sušičky hub Ezidri

Sušičky potravin značky Ezidri mají patentovaný rozvod vzduchu, který zajistí dokonale rovnoměrné sušení ve všech sítech.
Nabídka sušiček hub