Od 22. 4. 2024 bude na pobočce LIBEREC pouze výdejní místo pro objednávky z e-shopu.

Sušíme zázraky přírody

Pokud stejně jako my dáváte přednost síle přírody a vlastnoručně vyrobeným životabudičům před chemicky upraveným koktejlům z lékáren, nastává právě nyní váš čas. Sezóna růstu a sbírání bylinek je nyní v plném proudu. Přitom právě bylinky dokážou opravdu zázraky, je jen potřeba vědět, které na jaký problém využít, jak je usušit a následně správně skladovat, aby neztratily své zázračné účinky.

Na místě záleží

Je možná zbytečné to připomínat, nicméně předtím, než se pustíte do sběru bylinek, dobře zvolte lokalitu. Určitě se vyhněte místům poblíž polí, která mohou být chemicky ošetřena a sbírat byste neměli ani na frekventovaných místech, kde je předpoklad jejich zamoření. Najděte si louky dál od civilizace a sbírejte jen zdravě vypadající kousky. Pro jistotu si s sebou vezměte kapesní atlas. Stejně jako při sběru hub je lepší se poradit s chytrou literaturou, abyste si domů nepřinesli něco, po čem by vám mohlo být zle. Navíc z něho i zjistíte, kdy a kde je v dané bylině nejvíce léčivých látek.

Zázraky přírody

Stejně jako bychom měli sběr bylinek situovat na období, kdy nejsou vlhké od rosy či deště, je třeba je i uchovávat v kvalitních podmínkách. Bylinky je třeba z košíků (nikoli mikrosáčků, aby se nezapařily) nejpozději do hodiny vyndat a začít s nimi pracovat. Abyste zachovali maximální možné množství tělu prospěšných látek a zároveň jste je nemuseli rozkládat po bytě v bedýnkách na dobře větraných a suchých místech, je ideální variantou sušička. Skladovat je následně můžete v dobře uzavíratelných vzduchotěsných dózách pomocí vakuové svářečky či v zavařovacích lahvích.

Sušička potravin urychlí proces sušení 

Jednoduché, a přitom rychlé a efektivní sušení ovoce, zeleniny, hub či právě bylinek a květů nabízí novozélandská sušička potravin Ezidri. Díky bohatému příslušenství lze rozšířit počet sít nebo umístit síťku proti propadávání drobných lístků. Sušit můžete naráz bylinky a zároveň třeba zdravou svačinku v podobě zeleninových chipsů pro vaše nejmladší ratolesti. Zkusit můžete i ovocné placky z rozmixovaného ovoce bez přidání cukru. Stačí rozprostřít směs na speciální fóliovou misku a sušit na oddělném sítu. Díky rovnoměrnému proudění horkého vzduchu sušička Ezidri FD500 Digital během sušení zachová maximální množství vitamínů, minerálů a stopových látek, a přitom zabere jen velmi málo prostoru v kuchyni. 

Se sušičkou Ezidri navíc získáte i podrobný návod, jak dlouho sušit nejznámější a nejvýznamnější bylinky, což vám neskutečně ulehčí práci, a navíc ukáže nejlepší možnou cestu k zdravějšímu životnímu stylu. Samostatná publikace "Sušíme ovoce, zeleninu, bylinky, houby..." vám prozradí Jak sušit, abychom byli s výsledky sušení spokojeni? Jak sušené produkty skladovat a mnoho dalšího

A jaké bylinky sbírat v květnu?

V květnu byste měli svoji pozornost obrátit k vlaštovičníku, který má spolehlivé účinky pro ty z vás, kteří trpí onemocněním jater, ledvin, slinivky a žlučníku. Dále pak třeba k bříze, jejíž odvar z lístků napomáhá lidem s onemocněním močového měchýře, snižuje cholesterol a napomáhá odvodňovat tělo. Protizánětlivě pak působí sedmikráska, která je výborná i na odhlenění dýchacích cest. Čaj z květů trnky zbavuje tělo škodlivých látek, podporuje imunitní systém a napomáhá i při hubnutí. V tuto dobu si můžete nasušit i libeček, který se ve vaši kuchyni určitě neztratí. Posledním tipem je pak kopřiva a pampeliška, které mají detoxikační a léčebné účinky, díky kterým celkově posilují organismus a zbavují tělo škodlivých látek. Květy šeříků se sbírají začátkem května, poté se suší, nakládají do olejů nebo solí. 

Další mocné byliny sílící právě v květnu jsou Borůvka brusnice, Černý bez, Hluchavka bílá, Kontryhel obecný, Rybíz černý, Meduňka či Kopřiva dvoudomá palčivá. A proč?

Mladé listy borůvky mají příznivý vliv na žaludeční problémy a dokážou i zmírnit zánět močového měchýře. Také může být používána jako podpůrná léčba cukrovky. Černý bez má blahodárné účinky při nachlazení, onemocnění dýchacích cest a při chřipce, stačí jen zaměřit svoji pozornost na jeho květ. Bez podporuje i pružnost cév a snižuje krevní tlak. Čaj z bezu je ideální i na zažívací potíže. Květ hluchavky dokáže vyřešit nepravidelnou stolici i menstruaci. Čaj z hluchavky pomáhá k celkovému zklidnění, je tak ideální na nespavost či neustupující stres. Pro svou choulostivost je náročnější na sušení, je proto ideálním adeptem na šetrné sušení v sušičce, aby neztrácela blahodárné účinky.

Kontryhel je bylinka žen. Její nať pomáhá při nejrůznějších ženských problémech. Záněty, výtoky, menstruace, kontryhel si poradí se vším. Přitom logicky i v době poporodní je bylinkou číslo jedna. Kopřiva je ideálním všelékem na revma či otoky. Její dlouhodobé užívání přináší úlevu od bolesti, má protizánětlivé účinky a podporuje rychlejší regeneraci tkáně. Usušené listy a nať můžete přidávat do polévky, nebo z nich udělat lahodný čaj. 

Elixír života, Meduňka, zklidňuje organismus a zmírňuje stres. To má i uspávací účinky. Šálek čaje z listů meduňky s medem je top bylinkou, která nahradí i prášky na spaní. Díky účinku na nervovou soustavu dokáže zprůchodnit játra, uklidnit bušení srdce a působí i na křeče v žaludku. Černý rybíz bude tím pravým pomocníkem na nachlazení a kašel. Navíc zrychluje a zlepšuje celkový metabolismus. Pozor jeho listy se sbírají až při odkvětu.