Vyřešte každoroční boj s přebytky ovoce! Usušte je.

Oblíbená část roku pro všechny zahrádkáře je v plném proudu. Na záhonku se červenají jahody a spolu s nimi nás napadá otázka – co s ovocem, které dozraje najednou a nestihne se zpracovat? Jistě, všichni milujeme jahodové knedlíky, koláče nebo jahody se šlehačkou. Jenže ne pětkrát do týdne. I v zimě si můžeme dát palačinky s jahodovým džemem, ale ve sklepě je dost ještě z loňské úrody. To samé s kompoty. Co tedy s nimi? Máme pro vás tip.

Zmrazit nebo usušit?

Každé má svoje pro a proti. Mražené ovoce zabírá mnoho potřebného místa v mrazáku i stojí čas potřebný k rozmrazení. Nejzdravějším způsobem uchovávání potravin je sušení. Díky šetrné teplotě sušení se z ovoce neztrácí důležité vitamíny, živiny ani minerály. Chuť ovoce se stává intenzivnější. V průběhu sušení dochází také ke koncentraci cukrů, díky čemuž přirozeně zesládnou i kyselejší druhy. Hlavní výhodou sušení ovoce je pouze jednorázová spotřeba energie a snazší skladovatelnost. Sušené ovoce je ale náchylné na vlhkost, uschovejte ho proto do uzavíratelných vzduchotěsných dóz nebo zabalte pomocí vakuové svářečky. Ovoce tak bude hned po ruce, kdykoliv na něj dostanete chuť.

Na půdě, v troubě nebo v sušičce?

Sušit ovoce můžete podobně jako naši předkové na sluníčku nebo na půdě, to však vzhledem k nestálému počasí není úplně ideální způsob. Sušit se dá i na plechu v troubě. Ne všechny trouby však nabízí tak nízkou teplotu (kolem 50 °C). Většinou musíte péct s otevřenými dvířkami trouby a to v letních teplotách není nic příjemného. Pokud si chcete ušetřit práci, čas i spotřebu energie, investujte do některé z moderních sušiček ovoce a zeleniny. Sušičky nabízí různé teploty od 30 °C do 60 °C. Správnou teplotu zvolte podle druhu ovoce, vlhčí druhy sušte na vyšší teplotu. Sušička potravin EZIDRI FD500 Snackmaker vyniká skvělým poměrem cena/výkon a její kapacita je 15 sít, ale například sušička EZIDRI FD1000 ULTRA se dá rozšířit až na 30 sít. A je usušeno hned.

Co a jak se dá sušit?

Ovoce na sušení musí být zralé, ale ne plesnivé nebo nahnilé. Nejprve jej oloupejte (krom jablek a hrušek), vypeckujte a nakrájejte na menší kousky, ideálně tenčí plátky. Doba sušení je u každého druhu ovoce odlišná, přibližnou dobu sušení najdete v návodu příslušné sušičky. Jahody sušte přibližně na 57 °C po dobu 7–15 hodin. Pozor! Špatně usušené jahody jsou náchylné na plísně. Správně usušené jahody jsou tuhé a drobet lepkavé. Kromě jahod můžete sušit také jablka, hrušky, švestky, meruňky, třešně, banány, šípky nebo třešně. Na sušení se skvěle hodí i levně nakoupená zelenina v sezóně, kterou pak použijete na dochucení vašich pokrmů. Ačkoliv je jednorázová investice do sušičky větší, díky sušení můžete zdravě mlsat po celý rok a v součtu ušetříte. Co víc si přát!


Nejen ovoce a zelenina ...

Fantazii (a schopnostem sušiček EZIDRI) se meze nekladou, a proto sušení není vyhrazeno pouze ovoci a zelenině. Kromě hub však v sušičce EZIDRI dokonale usušíte i maso a připravíte si tak chutné jerky, které dodá potřebné živiny například na cyklovýletu. Sušit možná i bylinky, čajové lístky, ořechy. Na sušičkách EZIDRI připravíte i zdravé dobroty pro vaše děti nebo pamlsky pro vaše zvířecí miláčky.