Pravé halloweenské menu
Předvečer všech svatých se blíží a jelikož se tenhle svátek stále více zakořeňuje i u nás, připravili jsme si pro vás hned několik tipů, jak Halloween řádně oslavit! Poslední říjnový den tak můžete završit halloweenským menu, kterým překvapíte nejen svou rodinu, ale třeba i své známé.
Hlavní roli v tento den hrají dýně především. Dlabání dýní s těmi nejmenšími v nich dokáže probudit kreativního ducha, a navíc společně strávíte krásné chvilky. Při nákupu dýní jich pak pár přidejte do košíku i na vaše halloweenské menu. Co se týká vaření, oblíbenosti se těší dýně hokkaido, z níž jsou veškeré recepty připraveny.
SNÍDANĚ
Nastartovat den opravdu lahodným smoothie by se pro vás mělo stát nejen jednoroční záležitostí, ale pravidelnou záležitostí, kterou nastartujete den. Vždyť jak jinak do sebe dostat hned po rozbřesku dostatek vitamínů a minerálů? Díky našemu smoothie nejen získáte pocit sytosti, ale i zlepšíte své trávení. Pravidelnou konzumací ovoce a zeleniny pak posílíte svůj imunitní systém, potlačíte chutě na sladké a zároveň zajistíte svou pravidelnou hydrataci. Nepřemýšlejte dál, co si k snídani udělat a rychle vyzkoušejte náš tip.
Smoothie
Ingredience:
1/2 dýně hokkaido
1 banán
šťáva z 1 pomeranče
Postup:
Dýni rozkrojíte napůl, oloupete z ní slupku a vydlabete dužinu se semínky. Nakrájíte ji na asi 4 cm velké kousky, které uvaříte ve vodě nebo upečete v troubě a necháte vychladnout. Na VitaJuicer S1 si nasaďte nástavec na pyré. Do přístroje dejte banán společně s dýní. Rozmělněte. Nasaďte CitroMax, rozpulte pomeranč a odšťavněte ho. Počkejte, až vyteče všechna šťáva a máte hotovo.
OBĚD
Obědové menu je hlavním jídlem tohoto dne, je tak třeba si dát opravdu záležet. Tradičním pokrmem z dýní jsou polévky. Tohle jídlo je vhodné nejen pro vegetariány, ale naprosto pro každého, umí totiž překvapit svou jemnou, a přitom velmi příjemnou chutí. Velkou výhodou je mnoho různých receptů, které lze vyzkoušet a zjistit, jaká vám chutná nejvíce. Někdo přidává zázvor, jiní koriandr nebo chilli papričku. Těch možností je spousta, a jelikož si tuhle surovinu oblíbili přední čeští šéfkuchaři je jisté, že další experimenty na sebe nenechají dlouho čekat. Prohřejte se s polévkou.
Dýňová polévka
Ingredience:
cca 1kg dýně hokaido nakrájená na kostky (nemusí se loupat)
2ks cibule nakrájená najemno
4 lžíce oleje/másla
700 ml zeleninový vývar
100 ml smetana ke šlehání
sůl a čerstvě namletý pepř
špetka chilli (nemusí být)
Postup:
V hrnci rozehřejte máslo nebo olej a pozvolna na něm opékejte cibuli dokud nezesklovatí.
Poté přidejte nakrájenou dýni a opékejte dalších 10 minut. Zalijte vývarem a vařte zhruba dalších 15 minut, dokud nebude dýně měkká. Následně vše vložte do mixéru Novis ProBlender a rozmixujte.
A jaký zvolit hlavní chod? Dalším z našich typů jsou dýňové lasagne. Tento pokrm mile překvapí ty z vás, kteří mají rádi odlehčenější menu, a navíc chtějí tento den vyzkoušet něco nového a zároveň v kuchyni nestrávit příliš času. Možná vás tento recept překvapí, ale dýně lze použít téměř na vše. Jsou výborné v dezertech, polévkách i jako přílohy a nahradit dokážou právě i těstoviny, což si ukážeme nyní. Důležité jsou kvalitní suroviny a ulehčit si práci můžete i volbou kvalitního pomalého hrnce Timeselect, který se postará o přípravu pokrmu i bez vás. Chcete stihnout rodinnou procházku a nestrávit celý den u plotny? Naplánujte jídlo předem na konkrétní čas a pomalý hrnec uvaří halloweenský oběd pro celou rodinu. Mezitím stihnete třeba podzimní procházku nebo návštěvu blízkých přátel a vrátíte se k již hotovému jídlu.
Dýňové lasagne v CrockPotu
Ingredience:
6–8 plátků těstovin lasagne
300 g klobásy (může být i pikantní)
1 střední dýně hokkaido
2 konzervy loupaných rajčat ve vlastní šťávě
300 g mozzarelly
1 cibule
olivový olej
čerstvá bazalka, tymián a rozmarýn
sůl a pepř
Postup:
Začneme omáčkou na těstoviny. Na pánev si dáme cibuli a nakrájenou klobásu. Lepší jsou dva druhy klobás a jedna z nich lehce pikantní. Když klobásy pustí šťávu, přidáme rajčata, čerstvé bylinky, sůl a pepř. Jsou-li rajčata moc kyselá, je dobré přidat trochu cukru. Celou směs necháme trochu provařit a můžeme začít vrstvit do pomalého hrnce CrockPot. Vždy začínáme omáčkou, na ni poklademe lasagne, mozzarellu, vypeckovanou a na kostičky pokrájenou dýni, lasagne, omáčku a úplně poslední vrstvu bude tvořit opět mozzarella. Pečeme na I. stupeň 4-5 hodin nebo na II. stupeň 2,5 hodiny.
VEČEŘE
Na večeři jsme připravili něco pro milovníky masa a svou oblíbené jsou i mezi dětmi. Tradiční česká kuchyně je neodmyslitelně spjatá s různými druhy masa, proto ani v našem menu samozřejmě nemůže chybět. Rozhodli jsme se přidat ještě dva recepty, ze kterých můžete vybírat, a kterými završíte své večerní menu. Pro rychlou a zdravou přípravu těchto pokrmů, doporučujeme využít horkovzdušnou fritézu Breville. Pokrmy připraveny tímto způsobem jsou velmi zdravé, jelikož k nim není třeba velké množství oleje. Navíc se připravuje bez připálení a bez vaší asistence. Horkovzdušnou fritézu nabízí pečicí koš pro přípravu hranolek a jehlu na rožnění kuřete. Naprosto ideálním jídlem pro děti je halloweenské kuře s hranolkami.
Fritované kuře z horkovzdušné fritézy Breville s dýňovými hranolkami
Ingredience:
1 kg kuřete
1 lžíce oleje
směs koření (sůl, bylinky)
Fritování v horkém vzduchu v horkovzdušné fritéze dokáže díky výkonu motoru 2000W a rovnoměrné 360 stupňové cirkulaci jídlo smažit do křupava a rovnoměrně. Má čtyři praktické předvolby na hranolky, kuře, zeleninu a steak. V pečícím programu kuře je vhodné péct kuře vcelku na otočném rožni, doporučujeme potravinářskou nití přivázat nohy a křídla tak, aby se při pečení nedotýkaly ochranného síta. Pro dosažení křupavé kůžičky postačí zhruba jedna lžíce oleje, kterou smícháte s vybraným kořením a kuře jemně touto směsí potřete. Zapněte program "kuře", který se během hodiny postará o křupavě upečené kuře s překvapivě šťavnatým masem uvnitř.
A co příloha? I zde můžete zpracovat hokkaido pro přípravu zdravých, a přesto vynikajících dýňových hranolek v rotačním koši, který si hravě poradí i s 800 gramy hranolek. Což je dostatečná porce pro čtyřčlennou rodinu. Středně velkou dýni hokkaido (700g), vypeckujte a pokrájejte na tenké proužky i se slupkou. Přidejte 1 lžíci oleje, osolte a vložte do rotačního koše. Opékejte na 200°C zhruba 20-25 min.
DEZERT
Sladkou tečkou na závěr by pak mohl být pečený karamelový cheesecake k lahodné kávě s dýňovým krémem. Tahle pomyslná třešnička na dortu vám po celém dni přinese příjemný pocit v žaludku.
Karamelový cheesecake
Ingredience na korpus:
250g křupavé sušenky s karamelovou příchutí
3 lžíce rozpuštěného másla
náplň:
2 x smetanový sýr (cream cheese)
250g dýně hokkaido
2 lžíce mouky dle preference (hladké)
2 lžíce šlehačky
2 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
volitelně šlehačka
Vymažte dno kameninové nádoby nepřilnavým sprejem na vaření a umístěte pečící papír. Rozmixujte karamelové sušenky, dokud se nevytvoří jemné drobky a poté přidávejte máslo, dokud se máslo rovnoměrně nezapracuje směsi. Rovnoměrně rozetřeme do připravené formy. Pevně zatlačte drobky do nádoby a vytvořte celistvý korpus.
Vyšlehejte smetanový sýr a cukr do hladka. Přidejte dýni, koření na dýňový koláč, mouku a smetanu ke šlehání, prošlehejte, dokud se dobře vše nepropojí. Přidejte vanilku a vejce, šlehejte, dokud se nespojí, dávejte pozor, abyste vejce nepřešlehali. Nalijte na připravený korpus. Cheesecake je potřeba vařit na stupeň high 40 min. Pomalý hrnec CrockPot připraví dezert místo vás a bez připálení. Po 40 minutách vyjměte kameninovou nádobu a nechte odstát dalších 5 minut. Opatrně vyjměte cheesecake z hrnce za pečící papír. Nechte vychladnout a navrch dejte šlehačku nebo karamelový toping.
Breville Caffé latté s dýňovým krémem
Ingredience:
2 lžíce dýňového pyré
slazené
1 lžička vanilky
¼ lžičky skořice
¼ čajové lžičky muškátového oříšku
¼ lžičky kardamonu
7 g mleté kávy 100% arabica
300 ml plnotučného mléka
smetana a karamel na ozdobu
Postup:
Do nádržky kávovaru Breville Prima Latté II nalijte studené mléko. Naplňte portafiltr jedné velikosti mletou kávou. Smíchejte dýňové pyré s vanilkou, skořicí, muškátovým oříškem a kardamonem. Přidejte dýňové pyré do šálku nebo vysoké sklenice a přes to si připravte malé caffe latte. Navrch ozdobíme šlehačkou a karamelovou omáčkou, kterou jste si připravili již v předchozím receptu.
Doufáme, že se vám naše tipy líbily a přejeme lahodný Halloween!