Od 22. 4. 2024 bude na pobočce LIBEREC pouze výdejní místo pro objednávky z e-shopu.

Čajové mámení proti nachlazení

Vyzbrojit svoji imunitu můžete pomocí teplého oblečení, dostatku vitamínů a pravidelného pohybu. Důležité je však hlavně dodržovat pitný režim, jelikož podporuje správnou funkci organismu. Na podzim a v zimě je ideální variantou pití čajů a bylinných směsí, které zahřejí a dodají dostatek vitamínů. Posílení imunity přírodní cestou může být navíc velmi příjemné.

Čajová sezóna

Přesto, že bylinky mohou pomáhat našemu zdraví během celého roku, na podzim a v zimě dokážou i prohřát zmrzlé tělo. Jaké bylinky vybrat? Každá bylinka má trochu jiný účinek. Tak se pojďme podívat.

Mateřídouška je známý antioxidant

Mateřídouškový čaj si vychutnáte v období, kdy pociťujete zánět průdušek a začínající suchý kašel, jelikož podporuje rozpouštění hlenů a vykašlávání. Je to silný antioxidant, který podporuje obranyschopnost organismu. Zároveň má blahodárné účinky na duševní zdraví.

Šípek je šipkou do černého

Účinky šípku znaly již naše babičky. Tenhle posilovač imunity vás rychle postaví na nohy. Šípek je doslova nabitý vitamínem C, takže po něm sáhněte při nachlazení a chřipce. Navíc dokáže pomoci i s bolavými klouby a problémy s ledvinami.

Heřmánek je nejen lék na nespavost

Tohle sluníčko mezi léčivými bylinkami je nejen pro ty z vás, kteří večer nedokážou zabrat, ale je i pomahačem s trávením, plynatostí či průjmem. Za pomocí heřmánku můžete zrelaxovat a zlepší vám i náladu. Heřmánek má protizánětlivé účinky a snižuje i bolesti.

Kopřiva vás pročistí

Odvar z kopřiv má pročišťující účinky. Zbaví tělo nežádoucích látek a podpoří vaši imunitu. Je důležitá i na podporu kloubů a činnosti srdce. Navíc je běžně dostupná, takže si ji můžete nasbírat do zásoby. Kopřiva je bylinka plná vitamínů i minerálů.

Zázvor jako prevence

Nejznámějšího bojovníka s nachlazením zná asi každý. Je však skvělý i jako prevence, aby k onemocnění nedošlo. Na světe nebude člověk, který by jeho blahodárné účinky alespoň jednou nevyzkoušel. Dokáže doslova zahřát zevnitř. Tenhle velmi silný antioxidant podporuje imunitu, ale má i potvrzené účinky na trávení.

Připravte se

Vybranými bylinkami naplňte čajový infuzér Drosselmeyer, díky jehož mikroperforovanému víčku perfektně vylouhujete váš životabudič jako v prvotřídní čajovně. Po jeho použití jednoduše odložíte, aniž byste si museli dělat starost s jeho odkapáváním.

I příprava čaje může být rituálem

Jestli si přípravu čaje představujete tak, že nalejete vodu do konvice, necháte vřít, zalejete pytlík v hrnku a letíte opět něco dělat, věřte, že to jde i jinak. Zkuste si najít pár minut a připravte si čaj, který jste doposud neochutnali. Věděli jste, že právě teplota vody má velký vliv na jeho výslednou chuť?  Zatím co zelený čaj byste měli zalít vodou o teplotě 60-80°C, černý čaj potřebuje 95 °C a bílý 70°C. Bylinné čaje pak zpravidla zaléváme vroucí vodou a necháváme louhovat 5 minut. Abyste byli na zimní období připraveni a nemuseli používat teploměr, využijte Novis konvici s nastavitelnou teplotou.

Pokud jste poznali  kouzlo pečených čajů, může vám být nápomocný kráječ Alligator, který snadno nakrájí tvrdé ovoce či zeleninu jako je dýně na úhledné a rovnoměrné kostičky. Nemusí to být však jen dýně, nakrájet vmžiku zkuste jablíčka nebo hrušky. 

Aby nebyly chladné dny pro náš organismus zatěžkávací zkouškou, prozradíme vám náš TIP, který může být i vhodným dárkem.

Domácí čaj z jablek a dýně s rakytníkem

300gr krupice

4 jablka

1 dýně

2 citróny

2 ks skořice

2 cm zázvoru

2 ks badyánu

mistička rakytníku

Omyjte jablka a dýni. Nakrájejte na kostičky. Zázvor oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Rakytník oberte z větviček. Vše nasypte do pomalého hrnce Crockpot, zasypte cukrem, přidejte koření a zalijte citronovou šťávou. Koření přidejte dle vlastního uvážení a preferencí. Vařte na nízký stupeň 3,5 hodiny. Následně přelijte do vyvařených sklenic, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru nebo zalijte vroucí vodou a vychutnejte si domácí čaj :-).

 

 Sdílejte článek s přáteli: