Od 22. 4. 2024 bude na pobočce LIBEREC pouze výdejní místo pro objednávky z e-shopu.

Trend sous-vide: jak připravit gurmánský zážitek doma

Metodu, kterou ještě nedávno ovládali jen nejlepší světoví šéfkuchaři, dnes můžete vyzkoušet v pohodlí domova. Připravte si tak doma skutečný gurmánský zážitek, který jste doposud obdivovali v nejvyšší kvalitě jen v těch nejlepších restauracích. Jednou pro vždy odzvonilo několikahodinové přípravě pokrmů, při které stepujete po kuchyni, nyní totiž dokážete s minimální přípravou slavit maximální úspěch.

Co je sous-vide?

Sous-vide je jedinečná metoda přípravy jídla s dokonalým výsledkem, založená na pomalém několikahodinovém vaření masa ve vakuu, kdy v umělohmotném obalu maso necháte připravovat ve vodní lázni. V jeho důsledku je maso šťavňatější, chutnější, měkčí s maximem zachovaných živin a vitamínů. Luxusní název možná na první pohled odkazuje k něčemu složitému a nákladnému, opak je však pravdou. Tahle alchymie rozehrává v každém z nás požitek chutí a vůní. Ty se postupným rozvinutím rozprostřou celým pokrmem, bez připálení či rozvaření. Oproštěné o přebytečné tuky, se zachovaným vzhledem i aroma. A i když drží dokonalý tvar, už pod minimálním náporem vidličky se maso rozpadá na jednotlivá vlákna.

Drahá chuť v nepředražených spotřebičích

Právě proto, že se sous-vide stává po celém světě stále oblíbenější formou přípravy masa, zeleniny apod., můžete pro svého masožravého miláčka připravit biftek, za pomocí novinky, která se objevila na trhu. Sous-vide MATTÉ je přístroj určený pro domácnosti a dokáže pozvednout vaši gastronomii, přesto po jeho koupi nemusíte vyhlašovat osobní bankrot.

Připevněte poklad šéfkuchaře na váš hrnec

Přístroj Sous vide značky Matté má přehledný ovládací panel, díky kterému snadno volíte požadovanou přípravu a začínáte čarovat jako mistři svého oboru. Ponorné cirkulační zařízení vložíte do jakéhokoli hrnce, který máte doma a udržujete konstantní teplotu. Nemusíte tak s novým nápadem kupovat další obří mašinu, která vám zabere polovinu kuchyňské linky. Výhodou je tak nejen pořizovací cena, ale i jeho skladnost.

Kvalitní folie nejen na sous-vide

Opomenout byste neměli ani alfu a omegu úspěchu sous-vide metody vaření, která vystřelí váš pokrm na high level, a sice vakuovou svářečku a kvalitní Foodsaver folie. Tyto drážkované fólie jsou určené pro vakuové balení potravin, a díky jejich pevnosti se dají používat i opakovaně. Lehce tak zavakuujete maso či zeleninu. Za pomocí vakuové svářečky FoodSaver nejen odsajete vzduch, čímž redukujete proces oxidace a připravíte maso na sous-vide metodu přípravy jídla, ale hotový pokrm můžete snadno ve fólii zamrazit a následně rozmrazovat či ohřívat v mikrovlnné troubě, kdykoli dostanete chuť na luxusní jídlo bez předešlé několikahodinové přípravy.

TIP: Před větší rodinnou oslavou je ideální předpřipravit si jídlo dopředu jako v restauračních zařízeních a následně jej do pár minut servírovat. Plátky masa jednoduše zavakuujete, uvařte sous-vide, šokově zchlaďte a uložte do ledničky, kde vydrží i 5 dní.

Recepty sous-vide metodou naleznete v sekci Recepty

Vakuování je jednou z nejspolehlivějších cest, jak prodloužit trvanlivost potravinám, ulehčit si práci a zamezit plýtvání.

 Sdílejte článek s přáteli: