Od 22. 4. 2024 bude na pobočce LIBEREC pouze výdejní místo pro objednávky z e-shopu.

Vychutnejte si opravdovou kvalitu Svatomartinského vína

Se svátkem svatého Martina se pojí mnoho oblíbených tradic včetně pojídání svatomartinské husy či pití svatomartinského vína. Ne každé víno ale může toto označení nést. To správné víno totiž musí být nové a hlavně opravdu kvalitní.

Tradice svatomartinského vína

V příbězích o svatém Martinovi nic o pití vína nenajdete, tato tradice totiž pochází z mnohem pozdější doby. Jako svatomartinská jsou označována nová vína daného ročníku vyrobená z hroznů sklizených přibližně v polovině září, která v sudech dozrávají právě okolo počátku listopadu. Již za Josefa II. se tato vína poprvé ochutnala symbolicky na svátek sv. Martina, který byl vždy spojený s velkými hostinami, dobrým jídlem i pitím. Tradice otevírání nových vín 11. listopadu se uchovala do dnes. Svatomartinská vína jsou u nás ochranou značkou Vinařského fondu, který ji sám uděluje vinařům. Aby ji víno získalo, musí splnit velmi přísné podmínky, ale díky nim máte vždy jistotu, že Svatomartinské víno patří k tomu nejlepšímu, co se v daném roce urodilo.

Jak správně skladovat Svatomartinské víno?

Svatomartinská vína jsou suchá a mohou být bílá, červená i růžová. Všechna spojuje typická svěžest a ovocný nádech. K zajištění těch nejlepších vlastností je ale potřeba víno dobře skladovat, ideálně v kvalitní domácí vinotéce. Jen tak ochráníte víno před nepříjemnými pachy, slunečním zářením, vibracemi či změnami teploty, které ovlivňují jeho kvalitu. Vinotéky švédské značky mQuvée poskytnou vínu špičkovou péči a zajistí mu dlouhodobou ochranu před nepříznivými vlivy. Dvouzónové nastavení teploty zajistí vhodné skladování červeného i bílého vína.  Díky tomu si budete moci plně vychutnat opravdovou kvalitu Svatomartinského vína. Nezapomeňte ale, že podle doporučení vinařů by se mělo Svatomartinské víno vypít nejpozději do Velikonoc, dokud si uchovává svou výjimečnou chuť i vůni.

                               

Pro zvýraznění vůně a chuti můžete víno provzdušnit

Při provzdušňování je víno okysličováno, což mimo jiné přispívá ke zvýraznění ovocných aspektů. Provzdušněné víno zkrátka lépe chutná i voní. Nemusíte ale hned běžet s láhví za profesionálním someliérem. Pořiďte si vlastní provzdušňovač! Šikovný domácí provzdušňovač OxyTwister aktivuje vinné esence, podpoří jeho chuť i vůni a víno celkově zjemní. Použití i údržba domácího provzdušňovače jsou velmi jednoduché, ale každý doušek vína bude díky němu o něco lepší. Vdechněte svým domácím vínům nový život a vychutnejte si tu nelepší kvalitu.