Od 22. 4. 2024 bude na pobočce LIBEREC pouze výdejní místo pro objednávky z e-shopu.

Jak na správné sušení ovoce a zeleniny

Léto a podzim jsou období hojnosti. Na stromech dozrávají jablka a švestky, na záhonech čekají mrkve a v truhlících voní čerstvé bylinky. Pokud si na pokladech ze zahrady chcete pochutnat i v zimě, je nejzdravějším způsobem uchování sušení. Poradíme vám, jak správně sušit, na co si dát pozor a co za ovoce a zeleninu ještě letos stihnete.

Sušené ovoce a zelenina

Jak správně sušit?

Bylinky a houby můžete sušit kdekoliv na teplém suchém místě, klidně i doma nebo na zahradě. Ovoce a zelenina jsou šťavnatější, proto potřebují k sušení vyšší teplotu a delší čas. Sušením v horkovzdušné troubě by se vám značně zvýšil účet za elektřinu, proto volte raději elektrickou sušičku.

K sušení vybírejte zralé (ne přezrálé) plody, bez známek poškození, hniloby či plísně. Plody dobře omyjte a osušte. Vypeckujte, zbavte jádřinců a případně oloupejte. Krájejte na stejně velké a tenké plátky. Jednotlivé kousky skládejte do sušičky vždy v jedné vrstvě, dávejte pozor na překrytí. Hodně šťavnaté ovoce pokládejte na papír nebo použijte fóliovou misku, aby šťáva neprotekla do spodních pater.

 

Kdy je správně usušeno?

Každý druh potřebuje ke svému sušení různou teplotu, ta se pohybuje mezi 45 a 60 ˚C. Vyšší teplota by totiž zničila veškeré vitamíny. Zejména pro vyznavače raw-food stravy je důležité, aby sušička byla schopna udržet konstantní teplotu sušení. Doba sušení je pak individuální dle druhu a vlhkosti dané suroviny. Některé se suší pár hodin, jiné klidně celou noc. Základní přehled najdete v návodu každé sušičky.

 Správně usušené ovoce je tuhé a pružné, zelenina a houby naopak křehké. Pokud si nejste jisti, zda je surovina správně usušena, pokračujte v sušení ještě dalších 15 minut a překontrolujte. Lepší je trochu přesušené než nedosušené, neboť pak se mohou množit mikroby a plísně. Zkuste také jeden kousek rozkrojit, lépe tak uvidíte kvalitu usušení. Po dosušení nechte potraviny ještě zhruba hodinu zchladnout, než je uložíte.

Pozor na plísně!

Pro uložení volte dobře uzavíratelné vzduchotěsné nádoby např. skleněné, uzavíratelné plastové pytlíky nebo zabalte pomocí vakuovací svářečky. Na tmavém, suchém a chladném místě pak mohou potraviny vydržet i déle než 1 rok. Špatně usušené potraviny mohou kvůli vlhkosti začít plesnivět. Vhodné je také usušené potraviny rozdělit po menších porcích, aby se častým otvíráním nedostávala k sušenému ovoci vlhkost.

Co můžete sušit?

Sušit se dá téměř jakékoliv ovoce a zelenina. V nejbližších dnech a týdnech můžete sklízet chutné broskve, meruňky, švestky, kořenovou zeleninu, červenou řepu, rajčata, papriky, pórek, květák, kedlubnu, cibuli a další. Na podzim pak budou čekat jablka a hrušky. Nemusíte se bát sušit i méně sladké ovoce (třeba kyselejší odrůdy jablek), sušením se koncentruje přírodní cukr a sušené ovoce je tak sladší. Zelenina si díky sušení zachovává svou výraznou chuť, takže lahodnou polévku vykouzlíte raz dva i bez podravky.

Pokud máte rádi poctivou bramboračku nebo kulajdu, vyčkejte, až porostou houby a usušte něco do zásoby. Na sušičkách EZIDRI připravíte kromě hub také chutné jerky, které dodá potřebné živiny například na cyklovýletu. Usušené maso jerky je vhodné i jako pamlsek pro vaše zvířecí miláčky. Vhod přijdou také sušené bylinky, ať už na bylinné čaje (meduňka, máta, tymián…) nebo jako koření (bazalka, oregano, majoránka…). 

 

EZIDRI FD1000 ULTRA DIGITAL

Tato sušička ovoce, zeleniny a dalších potravin splní i vaše nejnáročnější představy o dokonalém spotřebiči. Její kapacitu lze rozšířit až na 30 sít.
Prohlédnout v e-shopu
 

EZIDRI SNACKMAKER FD500 DIGITAL

Sušička EZIDRI FD500 disponuje rovnoměrnou cirkulací teplého vzduchu mezi jednotlivými síty, čímž rychle a efektivně suší vložené suroviny. Navíc lze její kapacitu jednoduše rozšířit až na 15 sít.