Od 22. 4. 2024 bude na pobočce LIBEREC pouze výdejní místo pro objednávky z e-shopu.

Prohřejte tělo tím nejlepším vývarem

Každý máme asi svůj oblíbený, originální recept na klasický vývar, který si předáváme v rodině už po generace. Neexistuje jeden jediný správný postup, jak ho připravit, je to holt jedno z tajemstvích každé rodiny. A právě v přetrvávajícím zimním mrazivém počasí si většina z nás ráda zavzpomíná na své dětství a připraví doma poctivou a vydatnou polévku, která nás okamžitě zahřeje. A ať už z masa či zeleniny, bez kvalitního vývaru se naše kuchyně holt neobejde.

Zahřejte se 

V zimních měsících více, než kdy jindy potřebujeme dodávat tělu dostatek živin a minerálů na podporu imunity a doplnění energie. Poctivý, teplý vývar plný kvalitního masa, domácích nudlí a dobré zeleniny pomůže nejen druhý den po oslavě, ale právě při nachlazení. Je to jeden z nejlepších způsobů, jak do sebe dostat vše potřebné, hydratovat tělo a navíc při nemoci, když člověk nemá na nic moc chuť, příliš nezatěžuje a lehce se vstřebává. Právě pomalé vaření vývaru dodá vše potřebné. 

„Polévka je grunt a kdo jí nejí, je špunt“

Přesně tuhle větu má mnoho lidí spojenou s dětstvím a je v ní kus pravdy. Polévky prostě prohřejí, posílí a revitalizují tělo. Navíc lépe trávíme teplé suroviny, než studené, proto se zdá být vývar jedním z pokladů naší kuchyně. Každý vývar je lepší, než žádný, přesto každý je dobrý na něco jiného. Slepičí či kuřecí vývar je dobrý právě na zahnání rýmy či nachlazení. Hovězí vývar je pak ideální na žaludeční potíže, a to i spojené s kocovinou. Zeleninový vývar byste si měli připravit, pokud potřebujete rychle dodat tělu minerály, vitamíny a vlákninu.

A jak si připravit ten nejlepší?

Nevařte, táhněte. Ne nebojte, nechceme, vás poslat pryč, ale aby byl váš vývar opravdu silný, je třeba mu dát čas, protože tím nejlepším vývarem, je samozřejmě ten nejsilnější. Takový, ve kterém zůstane většina živin, vitamínů a minerálů. Toho nedocílíte jinak, než pomalým vařením. Elektrické pomalé hrnce CrockPot zajistí přípravu pokrmů těsně pod bodem varu a uchovají jim i výbornou chuť. Nejširší nabídku na trhu těchto kuchyňských pomocníčků nabízí originální pomalé hrnce CrockPot, s nimi vás navíc bude vaření bavit, protože hrnec pracuje sám za vás, vy jen nastavíte požadavek a dál už si ho nevšímáte. Pomalý hrnec CrockPot Timeselect navíc ovládá speciální funkce "Naplánovat jídlo" a hrnec vybere proces vaření na základě očekávané doby podávání. Také ovládá automatickou funkci "Udržuj teplé", zajistí tak, že přijdete ke stále teplému vývaru.

Recept: Vývar z kostí 

  • 750-1000 g hovězích kostí (případně směsi kostí a masa vhodných na polévku)
  • 2 litry vody
  • 1 střední cibule
  • sůl
  • koření (pepř, bobkový list, nové koření, kardamom, kafírový list)
  1. Hovězí kosti si dáme do vnitřní keramické nádoby od pomalého hrnce CrockPot. Troubu si rozpálíme na 200 stupňů a kosti v ní necháme 25-30 minut zapéct.
  2. Poté dáme nádobu do hrnce, zalijeme horkou vodou a nastavíme na stupeň Nízký na 10 hodin. Přidáme rozpůlenou cibuli, osolíme a přidáme koření. 5 kuliček černého pepře, 1 bobkový list, 3 kuličky nového koření, 1 celý kardamom a 1 kafírový list.
  3. Po 10 hodinách máte čistý vývar, který nezapomeňte zcedit. Pokud je ve vývaru hodně tuku, nechte ho stoupnout na povrch a pomocí lžíce odeberte. Kosti vyndejte. Pokud na nich máte i trochu masa, oberte ho a přidejte do polévky.

TIP: Do vývaru přidejte kořenovou zeleninu, kterou nakrájejte na nudličky. K tomu můžete přidat také domácí nudle nebo bylinkové kapání.