Od 22. 4. 2024 bude na pobočce LIBEREC pouze výdejní místo pro objednávky z e-shopu.

Česká zázračná superpotravina posílí imunitu i v zimě, uchovejte ji nyní v plné síle

Sklizeň jablíček nejrůznějších odrůd je za dveřmi, a tak si nejedna domácnost chystá bedýnky pro sklizeň vlastních jablek ze zahrádky či farmářských trhů. Tento relativně levný zdroj potraviny bohatý na vitamin C, nám pomůže nejen s posílením imunity a hydratací těla, ale díky novým technologiím zpracování a konzervování si ho můžeme dopřát i v zimních měsících. Co ale vlastně víme o typicky českém ovoci?

Zakázané ovoce ze stromu poznání

Ne náhodou se začalo říkat spojení „jablko ze stromu poznání“, jelikož právě jablko v sobě ukrývá mnoho poznatků. Už naši předci tuhle superpotravinu uctívali a připisovali jí velké, tělu prospěšné účinky. Jablka prostě patří mezi nejzdravější ovoce světa a stala se tzv. českým životabudičem. Křupavá chuť, šťavnatý obsah. Jablka mají své typické vlastnosti. Existuje jich mnoho druhů a každý druh má svá specifika. Díky tomu se začala ve velkém pěstovat i v našich zeměpisných podmínkách a každý si může připravit v pohodlí domova svůj mix zdraví.

    

Co je na jablkách tak zdravého?

Díky vitamínům E a C jsou jablka silnými antioxidanty. Mají vliv na posílení imunity.  A snižují rizika zánětů díky vápníku, hořčíku, zinku, dusíku a fosforu v nich obsažených. Jelikož jsou jablka tvořena převážně z vody, napomáhají i přirozené hydrataci těla. Díky vysokému obsahu vlákniny jablka dokážou, přeneseně řečeno, bojovat se zácpou. A protože na sebe vážou cholesterol a další škodliviny, prospívají celkově našemu trávení a detoxikaci těla. Sladkost jablka pak přirozeně dodává tělu tolik potřebné přírodní cukry, které ho dokážou nastartovat.

Jablko nepadlo daleko od kuchyně

Jeden z nejzdravějších plodů přírody můžeme připravit na mnoho způsobů. Lidé z něho dělají oblíbené moučníky, přesnídávky pro děti, pečou je jako přílohu k masu, suší jako křížaly, nebo jedí jen tak v syrové podobě. Také máte rádi jablka? Tak pro vás máme něco, co vám práci s nimi usnadní a stane se nepostradatelnou součástí vaší kuchyně.

Rychle, stejnoměrně a jedním tahem

Kráječ a loupač Ezidri je sice menších rozměrů, přesto neztrácí nic na svém výkonu. Rozhodně se stane nepostradatelným pomocníkem ve vaší kuchyni. To, co dříve trvalo poměrně dlouhou dobu, a do jisté míry snižovalo naši lásku k tomuto ovoci, nyní zvládnete za pomoci pár tahů. Jedním pohybem oloupete a nakrájíte jablko i vykrojíte jádřinec. Pokud také souhlasíte s tím, že ve slupkách je nejvíce minerálů, a chcete ji uchovat, můžete tuto funkci jednoduše vypnout. Plátek jeden jako druhý nakrájíte v minutě, a rychle tak upečete váš oblíbený moučník nebo nasušíte křížaly pro vaše nejmladší. A že máte spoustu půlměsíčků k sušení? Naskládejte je na síta, která můžete vrstvit na sebe a sušit až při 30 sítech najednou. K tomu slouží sušička potravin Ezidri FD 1000 Ultra Digital a její příslušenství. Sušení zachová maximální množství vitamínů, minerálů a vlákniny, přesto vytvoří delikatesní kousky, kterým neodoláte vy, ani vaše děti. Snadno je tak naučíte na zdravé ovocné chipsy.

                                                       

Sdílejte blogový článek s přáteli: