Od 22. 4. 2024 bude na pobočce LIBEREC pouze výdejní místo pro objednávky z e-shopu.

Dejte svému jídlu druhou šanci

Dle odborných článků potraviny průměrně tvoří až 30 % celkového odpadu z domácností1. Ze zdrojů Evropské komise vyplývá, že V EU ročně ztratíme či vyhodíme potraviny v hodnotě neuvěřitelných 149 miliard eur2. To je třikrát více než rozpočet České republiky na jeden rok. Podle výzkumu MENDELU vyhodí obyvatel brněnského sídliště průměrně 37,4 kg jídla ročně3. Odhad Sociologického ústavu AV ČR je, že typická česká domácnost by omezením plýtvání mohla ušetřit 8 000 Kč ročně

Kolikrát se vám stane, že dříve potraviny vyhodíte, než je zpracujete? Výhodné akce nabádají k větším nákupům jídla na několik dní dopředu, které pak ovšem nejsme schopni zavčasu spotřebovat. V průměru třetina potravin se dříve zkazí, zplesniví, uhnije nebo uschne, než ho sníte. To je jako kdybyste už při jejich nákupu třetinu vyhodili. Což je nejen naprosto neekonomické, ale i neohleduplné vůči životnímu prostředí a přírodním zdrojům. Plýtvání je nešvarem, který trápí většinu nejen českých domácností. Abyste měli více času na jeho zpracování, je třeba uskladnit jídlo tak, aby vydrželo. Díky tomu se vám už nestane, že zelenina bude mít dřív své dobré časy za sebou, než z ní uděláte salát.

 

Žádná novinka, jen našla svou dobu

I když není vakuové balení potravin ničím novým pod sluncem, právě nyní nastává doba, kdy potřebujeme ve velkém uskladňovat potraviny. Moderní doba přímo nabádá k tomu jídlo ve velkém nakoupit v rámci akčních nabídek (tím ušetřit), dopředu si navařit a následně zamrazit a rychle rozmrazit, když je potřeba. Udržíte si tak kvalitu, ale za polovinu času. A právě čas je v dnešní době nenahraditelnou a nevyčíslitelnou veličinou. I zaryté milovnice domácí stravy raději tráví čas jinými aktivitami, tak proč si nedopřát obojí, že?

                            

Uskladněte správně své jídlo

Prodloužit život vašemu oblíbenému jídlu nebo surovinám, ze kterých ho připravujete, by mělo být prioritou. A právě díky vakuovému balení prodloužíte trvanlivost potravin 5x déle. Fresh dózy vakuově zabalí potraviny tak, že z dózy vysajete veškerý vzduch, čímž zamezíte jejich zkažení. Jelikož právě kyslík podporuje vznik plísní a mikroorganismů. Prodloužíte tak nejen čerstvost potravin, ale i jejich kvalitu pomocí vakuové svářečky potravin FoodSaver. Vakuovat můžete jak do vakuových dóz, speciálních fólií či opakovatelně uzavíratelných ZIP sáčků.   

 

Praktické a přitom snadné

Přitom takto uchovat lze nejen čerstvé suroviny jako je zelenina a ovoce, ale i naložená masa v marinádě pro rychlou přípravu jídla, ořechy nebo třeba kávu. Do dóz můžete naložit jídla, která nechcete esteticky znehodnotit balením do sáčků. To znamená, že do nich nalejete polévku či omáčku na druhý den, zeleninový sálat, nebo třeba křehké kousky ovoce. Zachováte tak chuť, vůni, vitamíny i čerstvost všech potravin. A přitom v ledničce jednotlivé dózy přehledně vyskládáte, takže přesně víte, kde, máte co připravené. Vybrat můžete, jak vakuový režim na zamražení či do ledničky, tak marinovací režim. Jídlo v dózách můžete i ohřívat, což opět značně ušetří čas a energii. Díky indikátoru vakua navíc vidíte, zda je jídlo dostatečně vakuově zabalené. 

Díky tomuto šetrnému způsobu uchovávání potravin můžete zamezit zbytečnému plýtvání a ušetřit tak až 8 000 Kč ročně. Přečtěte si více o unikátním vakuovacím systému FoodSaver.

Zdroje: 1,2Zpráva Evropské komise    3Výzkum MENDELU

 Sdílejte článek s přáteli: