Vědci poradili, jaký přístroj snižuje v domácnostech riziko nákazy koronavirem

Respirační viry mají rády zimu, protože se jim daří na studeném a suchém vzduchu, který jim umožňuje snadnější přesun mezi hostiteli. A přesně takový vzduch mají z velké části lidé v zimě doma, kde vlhkost vzduchu vlivem topení klesá až o dvacet procent, podotkla imunobioložka Akiko Iwasaki z Yaleské univerzity. Čím nižší relativní vlhkost vzduchu, tím jednodušší je pro viry, včetně koronaviru, se šířit.

Je tomu tak proto, že koronavirové částice v sušším prostředí absorbují méně vlhkosti. Zůstávají tak déle ve vzduchu, což zvyšuje pravděpodobnost, že je někdo vdechne.

S příliš suchým vzduchem se můžeme setkat především v topné sezóně. Vysušuje naše sliznice a ublížit dokáže i vybavení domácnosti (například dřevěnému nábytku). Poznáte jej kromě jiného v případě, že máte suchou pokožku, pálí vás oči a neustále vás přepadává dráždivý kašel. V takovém případě je doporučovaným řešením přikládání například vlhkých ručníků na topení, případně se vyplatí zvážit pořízení speciálního zvlhčovače.

„Můžete proto investovat do zvlhčovače vzduchu, aby vám v zimě udržoval vlhkost mezi 40 a 60 procenty,“ řekla serveru Business Insider Linsey Marrová z Virginské technické univerzity. „Virus za podobných podmínek hůř přežívá a váš imunitní systém pracuje lépe, než když je vzduch suchý,“ dodala Marrová. (Zdroj: znk, mif, Novinky, Právo). 

Samotné zvlhčovače se dělí hned do několika skupin. Při výběru vhodného aparátu je důležité zodpovědět následující otázky:

  • Jaká je velikost místnosti, ve které se bude přístroj používat?
  • Jakou technologii zvlhčení vybrat?
  • A v neposlední řadě, jakou částku do zvlhčení vzduchu investovat?

Co se týče samotné plochy, v nabídce jsou zvlhčovače pro malé ale i větší prostory. Pokud je byt/dům členitý, doporučujeme využít spíše menší přístroje, ale je vhodné jich pořídit více. Pokud naopak není prostor členitý a rodina se schází převážně ve velkém obývacím pokoji propojeným s kuchyní, je možné využít větší zvlhčovač pro větší podlahové plochy. 

Zvlhčovače fungují na několika různých principech. V nabídce jsou přístroje ultrazvukové, které vytváří chladnou, či vlažnou mlhu a tím prostor osvěží, a přístroje pracující na bázi tvorby teplé mlhy. V obou případech je nutné brát v potaz kvalitu vody, kterou do přístroje lijete. Důležité je vodu co nejvíce zbavit různých minerálů a to minimálně jejím převařením. Pokud voda obsahuje více minerálů, mohou se tyto částečky po odpaření páry usazovat na Vašem nábytku či dalších věcech. 

Díky pokročilé technologii je možné investovat i do dražších přístrojů, jakým jsou například zvlhčovače vzduchu značky Dyson. Některé typy dokáží pracovat jako ventilátor, zvlhčovač i čistička vzduchu zároveň. U těchto přístrojů je dbáno na příjemný design a obecně nízkou hlučnost. 

Jako u koupi každého přístroje, doporučujeme si zjistit co nejvíce informací. Veškeré dotazy rádi zodpovíme.