Prodejna Praha Prosek má předvánoční prodlouženou otevírací dobu Po - Pá 9:00 - 12:00 a 12:30 - 18:00 h.

Žemlovka

Buďto ji milujete, nebo ji nenávidíte. Klasická žemlovka je pokrmem, který zkrátka a jednoduše neodmyslitelně patří k české kuchyni. Zabodujete s ním jak u dětí, tak i u dospělých. Při přípravě žemlovky si navíc vystačíte jen s několika základními surovinami. Doporučujeme podávat se zakysanou smetanou.
  HIGH
  2,5 hod
  6 - 8 porcí
 
Ingredience:
  • čerstvé vyzrálé nebo kompotované ovoce
  • 1 - 1 1/2 veky dle velikosti nádoby
  • 1 kg jablek
  • 1 sáček rozinek
  • 0,4 l mléka
  • 2 PL rozpuštěného másla
  • 150 g cukru
  • 1 vanička tvaroh
  • 3 vejce
  • skořice skořice
  • dle chuti meruňky / broskve
Postup:
1
Veku nakrájíme na plátky asi 1 cm silné.
2
Jablka oloupeme, nastrouháme na plátky, posypeme větší částí cukru, skořicí, přidáme rozinky a promícháme.
3
Tvaroh smícháme se zbytkem cukru a třemi žloutky.
4
Vnitřek kameninové nádoby pomalého hrnce CrockPot potřeme rozpuštěným máslem, nebo máslo rozpustíme přímo v DuraCeramické nádobě na sporáku.
5
Plátky veky namáčíme v mléce, lehce vymačkáme a v jedné vrstvě naskládáme do kameninové nádoby. Na plátky veky dáme vrstvu tvarohu a jablek.
6
Položíme druhou vrstvu veky, tvaroh a jablka a končíme třetí vrstvou veky.
7
Dle chuti můžeme navrstvit i šťavnaté nakládané meruňky či broskve.
8
Kameninovou nádobu zakryjeme poklicí, vložíme do pomalého hrnce CrockPot a pečeme na II. stupni asi 2 h.
9
Mezitím si ušleháme z bílků tuhý sníh.
10
Sníh navrstvíme na hotovou žemlovku a asi 10 minut zapékáme v odkryté kameninové nádobě v troubě při 200 °C dorůžova.
S objemem 2,4 litru je pomalý hrnec CrockPot CSC061X ideálním kuchyňským pomocníkem pro jednotlivce či pár. Disponuje digitálním ovládáním, které umožňuje nastavit délku a intenzitu vaření, po jehož dokončení se hrnec automaticky přepne do režimu "udržuj teplé".
S nákupem pomalého hrnce CrockPot získáte zdarma kuchařku s desítkami receptů.