Svíčková na smetaně
Jedna z nejtypičtějších hvězd české kuchyně bývá také obávaným kulinářským počinem. Pojďme zkusit klasickou svíčkovou s hovězím co nejvíce zjednodušit, aniž bychom ale tuto perlu ochudili o vynikající a jedinečnou chuť.
HIGH
5 hodin
6 porcí
Ingredience:
- 1 kg hovězí loupané plece
- 3 větší mrkve
- 1 velký celer
- 3 petržele
- 1 vetší cibule
- 200 g másla
- 200 g slaniny nebo špeku na klínky
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček pepře
- 250 ml smetany ke šlehání nebo kysané smetany
- 2 lžíce mléka
- 2 lžíce hladké mouky
- 3 bobkové listy
- dle chuti ocet
- 2 lžíce soli
- cca 0,5 l vody
K podávání
- plátky citrónu
- nakládané brusinky
- houskový nebo karlovarský knedlík
Postup:
1
Maso a slaninu na 30 minut vložíme do mrazáku. Pak maso odblaníme, prošpikujeme slaninou a vložíme do pomalého hrnce.2
Do hrnce přidáme nakrájenou zeleninu, cibuli, koření (nejlépe zabalené do plátýnka či do kovového vajíčka na koření) a hrudku másla. Zasypeme hladkou moukou. Podlijeme vodou a dusíme na vyšším stupni 4 hodiny.3
Vyjmeme z hrnce maso a vybereme koření. Omáčku rozmixujeme a přilijeme smetanu. Dochutíme octem.4
Maso nakrájíme na plátky, vložíme zpět do omáčky a vaříme na vyšším stupni ještě 1 hodinu. Pomalý hrnec CrockPot CSC063X je ojedinělý svým velkým objemem 7,5 litru. Díky němu jednoduše připravíte skvělé jídlo až pro deset strávníků najednou. Bez špinavého nádobí a zbytečné námahy. Vaření zpříjemní digitální časovač, který po vypršení libovolně nastavené doby vaření přepne hrnec do režimu "udržuj teplé".
S nákupem pomalého hrnce CrockPot získáte zdarma kuchařku s desítkami receptů.